EcoStream

De EcoStream is een recente innovatie van Ontop. Deze ingenieuze ontwikkeling combineert een rookgasventilator/trekverbeteraar met een roet afscheider en biedt zowel gebruikers van houtkachels als hun directe omgeving diverse voordelen en speelt daarmee in op de actuele discussie omtrent hinder van houtkachels.

 

Optimale verbranding

De opstart fase samen met het bijvul moment en de uitsterf fase van het vuur zijn de momenten waarop de meeste vervuiling en rookontwikkeling plaatsvindt. In de optimale brandfase, tussen deze drie fasen in, brandt een moderne houtkachel met nauwelijks te meten uitstoot. De ventilator van de EcoStream zorgt direct voor onderdruk in het kanaal waardoor de kachel zeer snel zijn optimale bedrijfstemperatuur bereikt. Bovendien zorgt de ventilator ervoor dat de bijvulfase, waarin de koude brandstof de optimale bedrijfstemperatuur smoort, maar kort duurt. De roet afscheider zorgt er tegelijkertijd voor dat roetdeeltjes worden afgevangen* en niet neerdalen in de directe omgeving. Hiermee draagt de EcoStream actief bij aan een verminderde uitstoot.

 

Minder geur

Door bijmenging van ballast lucht van buiten de woning (+/- een factor 10), geeft de EcoStream een duidelijk waarneembare verdunning van de rookgassen. Dit resulteert in een lichtere kleur van de rookgassen. Ook wordt de geur waarneming gunstig beïnvloed door de verdunning die optreedt. Geur- en kleurwaarneming nemen af en daarmee de hinder voor de omgeving!

*getest met deeltjes met een grootte van 625 mm tot 125 mm, in alle verbrandingsfases is een verbetering van 2 klassen op de schaal van Bacherach geconstateerd.  

 

Werking
De luchtstroom in de EcoStream wordt tot cycloon omgevormd, waardoor vaste roetdeeltjes door de ontstane centrifugaal kracht tegen de wand en vervolgens een buffer in worden gedrukt. In deze buffer worden de vaste roetdeeltjes verzameld samen met het regenwater dat de EcoStream opvangt door middel van een intern opvangsysteem. Door middel van een drain reinigt de buffer zichzelf zodra er voldoende regenwater is opgevangen.

De video hieronder laat de werking van de EcoStream zien, alsmede de vele voordelen voor zowel de gebruikers als de omgeving. 

Bekijk de video:
    

Technische eigenschappen
De EcoStream wordt standaard geleverd met 4 verstelbare poten met een regelbereik van ø 130 t/m 200 mm, een elektra set inclusief aansluitschema en textielband waarmee het geluid van mogelijke trillingen wordt gedempt. De EcoStream weegt slechts 10 kg en kan daardoor eenvoudig op de uitmonding van een schoorsteen geplaatst worden. Bovendien is de EcoStream makkelijk te inspecteren en reinigen door de omklapbare bevestiging.

Toepassing: Rookgasventilator en  roet afscheider voor houtkachels en gesloten haarden. (max 15 kW)
Materiaal: Zowel de behuizing als het rotorblad zijn vervaardigd uit RVS (316)
Elektrische aandrijving: 37 W, 1300 RPM, 230 V
Gewicht: 10 kg
Max. toeg. temp.: 250 °C
Afmetingen: Voor schoorstenen van ø 130mm tot  200mm
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   

 

Elektriciteit: 

De Ecostream moet elektrisch worden geïnstalleerd door een lokale gecertificeerde elektricien volgens de lokale verplichtingen (lokale regels). Idealiter gebruikt men een stekker en een schakelaar (het kan verplicht zijn om een gecertificeerde onderhoud schakelaar te installeren).

 

Downloads


Flyers

Installatie voorschift

Verkooptekening

Certificering