Motoren

Ontop heeft bijna 30 jaar ervaring op het gebied van uitlaten voor noodstroomaggregaten en inmiddels een indrukwekkende lijst met referenties. Voor deze applicaties is het Metaloterm® AD/AM uitlaatsysteem een bewezen oplossing. Het modulaire (dubbelwandig geïsoleerde), lichtgewicht systeem is eenvoudig te installeren en het gebruik van compensatoren is niet nodig. In het assortiment zijn geluidsdempers opgenomen die een uitstekende geluiddemping verzorgen over het gehele geluidsspectrum. Dit is vooral zeer nuttig in gebouwen en dichtbevolkte gebieden. De tevens beschikbare brandwerende muurdoorvoeren verhogen de veiligheidstandaard van een gebouw.

De Metaloterm® systemen voor WKK zijn vaak als enige met het beste principe: De binnenbuis kan lengteverschillen hebben door temperatuurverschillen, zonder dat de rookgasafvoer onder foute spanningen komt te staan. Bij andere principes dan Metaloterm, loopt zoiets vaak fout af.

Temperatuur als criterium
Op basis van de rookgastemperatuur kan het type systeem gekozen worden:

< 80°C = ME (alternatief: UE om buitentemperatuur nog verder te verlagen).
< 200°C = MF
< 600°C = AD
Opmerking: ook overdruk en condens cq vocht zijn praktisch altijd het geval, maar Metaloterm® voldoet standaard aan de geldende normen zodat hierin geen keuze gemaakt hoeft te worden.

Belangrijk: het horizontale deel
De rookgassen uit een WKK kunnen vocht bevatten dat agressiever is dan men in eerste instantie zou verwachten. Dit speelt in de horizontale delen van de rookgasafvoer. Als er dus horizontale delen in het tracé zijn, dan daarin altijd:
- Minstens 3° afschot, nooit minder
- Vitonringen als afdichting.

Metaloterm® AD
Het Metaloterm® AD systeem is een modulair dubbelwandig geïsoleerd uitlaatsysteem van roestvaststaal voorzien van een afdichtband bestand tegen hoge druk. Metaloterm® AD is een uitlaatsysteem dat geschikt is voor niet condenserende toepassingen waarbij de rookgassen niet alleen een hoge temperatuur hebben maar ook onder hoge druk staan. Het systeem is speciaal ontwikkeld voor toepassing op (diesel) motoren zoals generatoren en noodstroomsets. Het assortiment omvat een uitgebreide reeks geluidsdempers.

Metaloterm® MF
Een universeel dubbelwandig geïsoleerd Metaloterm® uitlaatsysteem, dat voor zeer veel verschillende toepassingen inzetbaar is.

Metaloterm® UE
Het budgettair aantrekkelijke dubbelwandig Metaloterm® rookgasafvoersysteem, voor toepassingen met lage temperaturen (<200 °C). 

Metaloterm® ME
Het enkelwandige Metaloterm® rookkanaal dat kan worden ingezet als zowel aansluitleiding en afvoerleiding en bovendien verkrijgbaar is in een zeer breed diameterbereik.